Hoppa till huvudinnehåll
Inrett vardagsrum med element under fönstret.

Värme och ventilation

Så fungerar värmen i din lägenhet

Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute desto varmare blir vattnet som skickas till elementen. Eftersom termostatventilen på elementen känner av när det är tillräckligt varmt i lägenheten kan de tillfälligt stängas av och vara kalla. Flera faktorer kan påverka detta, exempelvis om solen ligger på och värmer. Värmen sätts på igen när temperaturen sjunker.

Det är normalt att elementen är varmare upptill och svalare nedtill. Varmt vatten kommer in upptill, ger ifrån sig värme och lämnar sedan elementet nedtill för att värmas upp igen.

Om elementets temperatur är under kroppstemperatur kan elementet upplevas kallt även om värmen är igång. Det kan exempelvis inträffa vår och höst då dag- och nattemperaturer varierar kraftigt.

Så fungerar ventilationen i din lägenhet

I Signalistens fastigheter finns det olika ventilationssystem. I vissa fastigheter finns enbart mekanisk frånluft och i andra finns mekanisk till- och frånluft. I fallet med enbart mekanisk frånluft kommer tilluften in i spaltventiler vid exempelvis fönster eller bakom elementen. Tilluften finns alltid i sovrum, vardagsrum och övriga utrymmen medan frånluft finns i kök och badrum.

Ventilationen i byggnaden säkerställer god luftkvalité. Därför är vädring i normalfallet överflödig.

Vill du montera en egen köksfläkt går det bra med en kolfilterfläkt, förutsatt att den är frånskild byggnadens ventilationskanaler. Att montera in andra typer av köksfläktar är inte tillåtet då det stör ventilationen i huset. Det kan till exempel leda till att grannen får in ditt matos i sin lägenhet.

Tips till en skönare inomhusmiljö

Möblera rätt och låt luften cirkulera

  • Termostatventilerna, det vill säga reglagen på elementen ska vara fullt öppna så att det varma vattnet kan cirkulera.
  • Håll öppet runt elementen och säkerställ att termostatventilerna är frilagda. Se även till att gardiner och elementskydd inte ligger direkt på elementen utan att det är luft emellan. Det bör vara minst 15 centimeter mellan element och närmaste möbel för att luften ska cirkulera fritt och värma upp rummet.
  • Se till så att tilluftsventiler i vardagsrum och sovrum är fria. Det ger både ett varmare inomhusklimat och bättre luftkvalité i din lägenhet.

Gör rent ventiler och filter

  • Ta för vana att rengöra ventiler en gång i månaden.
  • I badrum torkar du försiktigt av frånluftsventilen för att inte ändra ventiltallrikens läge.
  • I köket rengör du köksfläktens filter. Det går att rengöra för hand eller i diskmaskin. Kom ihåg att även torka rent bakom filtret.

Behåll värmen

Vid lägre utomhustemperatur är det bra att låta fönster och balkongdörrar vara stängda för att behålla värmen i din lägenhet.

Temperaturen i din lägenhet

I våra lägenheter håller vi en måltemperatur på 21 grader men det kan variera mellan 20 och 22 grader. I våra trygghetsboenden samt vård- och omsorgsboenden är måltemperaturen 22 grader med en variation mellan 21 och 23 grader.

Temperaturerna ligger inom Folkhälsomyndighetens uppsatta riktvärden för inomhustemperatur.

Mät temperaturen rätt

Mät temperaturen i lägenheten genom att placera en termometer mitt i rummet, cirka en meter upp på förslagsvis ett bord eller en pall. Mät temperaturen under minst två dagar och kontrollera temperaturen regelbundet.

Säkerställ att luften cirkulerar som den ska och att alla ventiler är rengjorda och hålls öppna.

Kontakta oss med ett serviceärende

Innan du kontaktar oss med ett serviceärende:

  • Gå igenom våra tips på en skönare inomhusmiljö för värme och ventilation.
  • Gäller ditt ärende värme i din lägenhet, följ vår rekommendation för hur du mäter temperaturen innan du kontaktar oss.

Anmäl serviceärende dygnet runt på Mina sidor (signalisten.se)

Kontakta oss (signalisten.se)