Frågor & svar om värmen i våra lägenheter
Över hela Sverige har årets sommarvärme varit extrem vilket har medfört utmaningar på olika sätt. Juli 2018 var den varmaste julimånad på 260 år!
Signalisten är fullt medvetna om de utmaningar dessa temperaturer leder till och som vi i dagsläget har i majoriteten av våra fastigheter. Utmaningar vi har gemensamt med i stort alla fastighetsägare runt om i landet.
Nedan följer några frågor och svar om värmen i våra lägenheter.
- Varför är det så varmt inne i lägenheten?
Våra fastigheter är byggda för att klara av kyla och behålla värma, de är inte anpassade för dessa extrema temperaturer som vi nu upplever. Och trots att temperaturen periodvis sjunker så är de flesta fastigheter uppvärmda och har ackumulerat värmen sedan tidigare. Det här betyder att våra fastigheter är så uppvärmda att det tar mer än en vecka för dem att börja svalna och då går det sakta neråt. - Hur varmt får det vara inne i en lägenhet?
I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur ligger riktvärdet normalt på 26 grader (celsius) under sommaren. Under kortare värmetoppar ligger riktvärdet på 28 grader. - Men det har varit varmare än så inne i lägenheten. Vad gör ni åt det?
Under rådande extremväder med utomhustemperaturer på 30-32 grader har vi inte möjlighet hålla dessa riktvärden hur gärna vi än skulle önska det. Vår främsta insats nu är att säkerställa att ventilationen är i funktion. - Har ni inga verktyg att använda för att få ner temperaturen i lägenheten?
Vi har inte möjlighet att leverera kyla till lägenheten eftersom vi inte erbjuder lägenheter med kylaggregat. Hyresgästen får själv installera egen AC eller fläkt. Detta att likställa med vintertid då vi levererar 20 grader. Skulle hyresgästen tycka att det är för kallt så får man själv installera ett extra värmeelement. - Kommer ni att ge en hyresreducering eller ersättning på annat sätt?
Nej. Ersättning utgår om vi har orsakat höjda temperaturer i lägenheten genom att exempelvis utföra en så kallad värmebehandling för skadedjur eller om ventilationen går sönder.
Övrigt
Under hösten kommer Signalisten att utreda och analysera om det finns skillnader mellan våra fastigheters inomhustemperaturer (väderstreck, fönster, ventilationstyp, persienner m m.). Av informationen kan vi förhoppningsvis dra några lärdomar för att vara om möjligt mer förberedda om en liknande situation uppstår i framtiden.
Fler nyheter
Så jobbar vi med snö och halka
När det är snö och halka i Signalistens områden arbetar vår entreprenör dygnet runt och alla dagar i veckan med snöröjning och halkbekämpning. Bovärda...
Återvinning av julgranen
Helgen den 11–12 januari kan du lämna in din julgran till någon av Solna stads obemannade insamlingsplatser.Insamlingsplatserna kommer att finnas på f...
Julhälsning 2024
2024 blev ett mycket händelserikt och positivt år för Signalisten. Vi tog äntligen det första spadtaget för den stora upprustningen av Bagartorp och i Bergshamra var det inflyttning i vårt nya trygghetsboende.